(San) Lorenzo geboren!

Paul met MameteAfgelopen week bereikte mij heuglijk nieuws: “mijn” wijnboer Mamete Prevostini uit het fantastische Italiaanse wijngebied Valtellina heeft een zoon gekregen! Althans, (met) zijn vriendin dan natuurlijk! En hij heet: Lorenzo! Dit uiteraard met een kleine knipoog naar één van de meer bijzondere riserva’s van Prevostini: De San Lorenzo Sassella Valtellina Superiore.

Lorenzo is het eerste kind van Prevostini en gezien het feit dat hij inmiddels al 48 is en zijn vriendin meer dan 10 jaar jonger, vraagt dit –zeker in Italië– om een iets nadere uitleg ..

Een korte achtergrond: Mamete is een hele aardige, gezellige en soms een beetje ondeugende levensgenieter en tegelijk ook een hele serieuze, hardwerkende en op het verlegen-af bescheiden wijnmaker. Tijdens een lunch begin dit jaar kwamen Mamete en ik erachter dat we exact op dezelfde dag geboren zijn! Grappig toch! Hij vertelde me toen ook dat hij ‘eindelijk’ (want dat was er al die jaren nooit van gekomen) de liefde had gevonden, weliswaar 10 jaar jonger dan hij (“20 was beter geweest” merkte hij nog lachend op) en dat zij bovendien zwanger was! Uiteraard wilde zij –en vooral ook haar ouders– dat ze zouden gaan trouwen, maar dat hoefde van Mamete niet zo nodig. Er moest tenslotte ook nog gewoon hard gewerkt worden!

Mamete PrevostiniMamete heeft samen met zijn broer begin deze eeuw het wijnbedrijf overgenomen van hun vader. Het bedrijf had toen nog een ouderwets en stoffig karakter en maakte overwegend één middelmatige rode wijn. Mamete is vanaf de eerste dag gaan werken aan zijn ambitie: het maken van kwalitatief hoogwaardige wijnen die allemaal de verschillende karakters van de streek moesten representeren. Bovendien wilde hij de wijnen meer internationaal op de kaart krijgen. Het harde werken in combinatie met een Bourgondisch leven eiste helaas op een gegeven moment zijn tol, want toen ik Mamete in 2008 voor het eerst zou ontmoeten kwam niet hij maar zijn vriend Federico opdagen met het nare bericht dat Mamete zojuist met een hartaanval was opgenomen in het ziekenhuis .. Gelukkig is alles daarna goed gekomen en heeft Mamete naast een florerend wijnbedrijf met fantastische wijnen en internationaal aanzien nu ook een gelukkig gezinnetje!

San Lorenzo liggend

Om dit alles een beetje mee te vieren heb ik een leuke speciale aanbieding van de wijn waar het hier allemaal om draait: Mamete Prevostini San Lorenzo Sassella Valtellina Superiore 2011* De ideale wijn om het nieuwe najaarsseizoen mee in te gaan!

De San Lorenzo 2011 kost normaal € 24,95

Deze week:

6 halen = 5 betalen

11 halen = 10 betalen + een Albareda Sforzato 2010** cadeau!

 

2 korte proefnotities:

*) Mamete Prevostini San Lorenzo Sassella Valtellina Superiore 2011 (€ 24,95): De mooiste en meest bijzondere Sassella “riserva” van Prevostini, afkomstig van de eeuwenoude ommuurde wijngaard van het San Lorenzo klooster bij Sondrio. De “San Lorenzo” wordt alleen in de beste jaren gemaakt en de productie is beperkt (6.000 flessen). 1 jaar vatrijping en daarna nog 10 maanden flesrijping in de grotten. Verleidelijke rijke krachtige en smaakvolle rode wijn met een enorm vol kruiden- en (gedroogd) rood fruit pallet. Fantastische begeleider van een mooi stuk (gegrild) vlees. Kijk hier voor een leuk filmpje waarin Mamete mij laat zien hoe je de San Lorenzo wijngaard binnen komt ..

Wijnkistje oude Sforzatos Albareda**) Mamete Prevostini Albareda Sforzato di Valtellina 2010 (€ 37,95): De top van Prevostini! Fantastische en ook bijzondere wijn. De druiven worden 2-3 maanden gedroogd in de zon, waardoor het krenten worden. Het sap geeft daardoor een veel intensere smaak. Na 18-24 maanden rijping in eikenhouten vaten en nog eens 12 maanden op fles is het resultaat een zeer mooie, smakelijke, kruidige, rode wijn. Een hele bijzondere, maar wel zware, rode wijn die vanwege z’n aardse smaken heel goed bij wildgerechten past of mooi combineert met een uitgesproken stukje kaas.

Fijn weekend!
Paul

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Italiaanse Wijnen, Rode Wijnen. Bookmark de permalink.