Domaine Sainte Lucie d’Aussou Corbières

“Je weet niet wat je proeft!” waren de woorden bij een foto van een fles die een klant mij ooit uit een wijnbar in de Pyreneeën stuurde. Op de foto stond het etiket van een Carignan blanc uit de Zuid-Franse Corbières. Op Internet was er vrijwel niets over te vinden en toen ik een keer in de buurt was ben ik eens proef op de som gaan nemen ..

L1040007De bewuste wijn wordt gemaakt op Domaine Sainte Lucie d’Aussou in Boutenac in het wijngebied de Corbières in de Languedoc-Roussillon. Ik werd er hartelijk ontvangen door Jean Paul Serres, een hele aardige en ook beetje eigenaardige wijnboer. Na een uitgebreide rondleiding en proeverij van al zijn wijnen kon ik maar één ding concluderen: Prachtige wijnen! En niet alleen de bewust Carignan blanc, maar ook zijn rode wijnen.

Sainte Lucie Carignan blancDomaine Sainte Lucie d’Aussou Carignan blanc 2015 voor € 14,95: De wijn waar het allemaal om begonnen is en tevens ook zijn meest in het oog springende wijn. Witte Carignan komt i.t.t. de rode versie nauwelijks meer voor en in Frankrijk wordt er nog maar zo’n 20.000 liter van geproduceerd. Jean Paul heeft vlak bij zijn huis een klein perceeltje dat ooit in 1945/1946 is aangeplant om het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren. En nu kunnen we niet alleen al die jaren van onze vrijheid genieten, maar ook van deze bijzondere witte wijn! Geen alledaagse witte wijn, maar serieus lekker en zeker van gastronomische waarde! De eerste geurindruk is wat aards, in de mond mooi krokant wit fruit, vol, rijk en krachtig met een enorme lengte. Met een beetje lucht, of door ‘m tijdig te openen of te decanteren, komt de wijn nog beter tot haar recht.

Domaine Sainte Lucie d’Aussou Le Blanc Corbières blanc 2016 voor € 8,95: Jean Paul heeft de afgelopen jaren wat nieuwe Carignan blanc aangeplant, allemaal wijnstokken die geënt zijn op die van zijn prestigieuze Carignan blanc. 2016 was de eerste jaargang van deze wijn, die hij Le Blanc heeft genoemd. Ook lekker vol, dat krokante witte fruit, zacht en fris en dus wat eenvoudiger te drinken dan de wat complexere Carignan blanc, maar een óók een fantastische witte wijn, zeker voor de verrassend lage prijs.

Probeer ze allemaal in de Sainte Lucie d’Assou mixdoos voor € 63,95 (10% korting): 1 fles Le Blanc, 1 fles Carignan blanc, 1 fles Symphonie, 1 fles En Rouge, 1 fles Carignan Noir en 1 fles Bella Dama.