Jean-Paul Paquet & Fils Fuissé

Chateau de ChaintreAl jaren maak ik tijdens een auto rit naar Zuid-Frankrijk een tussenstop bij het “Fawlty Towers”-achtige Château-hotel De La Barge (www.chateaudelabarge.fr), nabij het kleine en onbekende dorp Chaintré, net iets onder Mâcon. Deze plaats dankt haar naam aan het prachtige Château de Chaintré, dat tevens enkele kleine wijngaarden herbergt die vroeger werden geëxploiteerd door het Domaine des Granges, wat weer net achter Hotel de la Barge lag. Hun belangrijkste wijn, de Mâcon-Chaintré, vond jarenlang haar weg naar Nederland doordat Jean-François Cognard, de voormalige eigenaar van Des Granges, 2x per jaar met zijn eigen vrachtwagen naar Nederland reed en op parkeerplaatsen langs de A2 aan zijn vaste klanten de wijn afleverde.

Nadat Jean-François Cognard op leeftijd begonnen te raken heeft een bevriende wijnboer uit het nabij gelegen Fuissé, Jean-Paul Paquet, dit domein overgenomen en hernoemd in Domaine Château de Chaintré. De Mâcon-Chaintré wordt tegenwoordig niet meer langs de A2 afgeleverd, maar is sinds een aantal jaren ‘gewoon’ bij mij te koop!

macon-chaintreDomaine Château de Chaintré Mâcon-Chaintré 2020 voor € 13,95: Deze wijn is vernoemd naar het prachtige Château de Chaintré, die het Vigneron Independant domein van deze wijn herbergt. In de Mâconnais worden voornamelijk witte wijnen gemaakt van Chardonnay. Deze Mâcon-Chaintré is heerlijk soepel, fris en rond van smaak en bevat de finesse van een jonge witte Bourgogne, waarin je aroma’s van perzik en rijp citrusfruit terugvindt. Ideale aperitief-wijn, maar gaat ook goed bij salades en visgerechten.

Na de overname heb ik nader kennis kunnen maken met Jean-Paul en zijn zoon Yannick Paquet en hun wijnen van wat tegenwoordig Domaine de FUSSIACUS heet (www.fussiacus.com), gelegen in het bekende dorp Fuissé in het wat hogere deel van de Zuidelijke Mâconnais. De meest oorspronkelijk wijn waar zijn grootvader ooit mee is begonnen is naar mijn mening nog steeds de meest aansprekende!

pouilly-fuisseDomaine les Vieux Murs Pouilly-Fuissé 2021 voor € 24,95:
Top-Chardonnay van Jean-Paul Paquet uit de Mâconnais, welke zijn oorsprong vindt in de heuvels tussen de dorpjes Pouilly en Fuissé. Inmiddels heeft deze wijn ook de aandacht getrokken van Decanter die ‘m met de volgende woorden kwalificeerde in de top 5 Pouilly-Fuissé’s: “Good complex aroma of new oak, slightly confected fruit and minerals. Well made, with lovely fruit and texture. It has a mineral base and oak complexity. A fine example which shows good quality”. Serieuze Pouilly-Fuissé en absoluut top bij gegrilde vis!

domaine-fussiacus-pouilly-fuisse-vers-crasDomaine de Fussiacus Pouilly-Fuissé “Vers Cras” 2019 voor € 31,95: Volgens Harold Hamersma heeft deze wijn een etiket “die zelfs de vereniging van mond- en voetschilders zou hebben geweigerd voor hun jaarlijkse kalender” .. Maar, de waarheid zit -zoals altijd- gelukkig in het glas! Jaargang 2014 is de eerste van deze bijzondere Pouilly-Fuissé. Niet alleen bijzonder omdat het een uitzonderlijk mooie witte Mâcon-wijn is, maar vooral omdat er maar 600 flessen van gemaakt worden én dat deze afkomstig is van een wijngaard die over enige tijd als één van de eerste in de Mâconnais een 1er Cru classificatie krijgt. Prachtig zuiver in balans met uitgekiend wit fruit, versmolten mineraliteit en vol en licht tegelijk. Een topper!

Ik heb deze fantastische wijn ook in Magnum formaat voor € 64,95 (2018/2019)

Tot slot heb ik ook beschikbaar: Domaine de Fussiacus Saint-Véran 2020 voor € 17,95 en Domaine de Fussiacus Poully-Fuissé Vieilles Vignes 2018/2021 voor € 22,95 (2018) / € 24,95 (2021)