Domaine Boyer-Martenot / Boyer-De Bar Meursault

boyer-martenot bord

Foto: Patrick MACLART (www.bourgogne-wineblog.com)

Na de 2e Wereldoorlog erfde de opa van Vincent Boyer het eerste deel van het domein (in Puligny-Montrachet) van weer zijn moeder, die als alleenstaande vrouw de grondlegster is geweest van Boyer-Martenot (www.boyer-martenot.com). Nadat de vader van Vincent, Yves Boyer, trouwde met Marie-Cécile Martenot en hij de wijngaarden van haar familie in Meursault erbij kreeg ontstond het wijnbedrijf zoals het vandaag de dag nog steeds bestaat en bestierd wordt door Vincent. Sinds hij de leiding heeft is het bedrijf zich steeds meer gaan toeleggen op biologische wijnbouw en het maken van (met name) witte Bourgognes die allemaal het karakter herbergen van het “terroir” waar ze opgroeien.

Ik importeer 2 village-Meursaults, 3 Meursault 1er Cru’s en 2 Puligny-Montrachet’s én 1 (rode) Pommard van Boyer-Martenot met een perfecte prijs/kwaliteit-verhouding.

Maar eerst nog iets anders ..

Boyer-De Bar Chardonnay Les Peyrarols 2019 – € 13,95 (HELAAS UITVERKOCHT!): In 2018 is Vincent met zijn goede vriend Emmanuel Lucas de Bar een unieke samenwerking gestart resulterend in deze Chardonnay. De druiven zijn van De Bar en afkomstig uit de Languedoc, de wijn is gemaakt door Boyer en wel op exact dezelfde wijze als hij zijn Meursault’s maakt. Die werkwijze is in 2018 (en eigenlijk al een beetje in 2017) veranderd omdat Vincent de vinificatie wat heeft gemoderniseerd. Hij is gebruik gaan maken van betonnen “eieren” en hij heeft tevens het rijpingsproces met een jaar verlengd, waarvan het eerste jaar traditioneel in eikenhouten vaten en het tweede jaar in die eieren. Resultaat is een nóg rijkere en complexere wijn. Deze Chardonnay was bedoeld als eerste experiment, maar gezien de gelauwerde reacties zal dit zeker een blijvertje zijn!

Ook beschikbaar in Magnum voor € 29,95 (HELAAS UITVERKOCHT!)

Ik importeer van Boyer-De Bar nu ook fantastische Bourgogne Pinot Noir! Meer informatie vind je bij de rode wijnen van Boyer-Martenot.

Domaine Boyer-Martenot Meursault “En l’Ormeau” 2018 voor € 44,95: Deze heerlijke rijke en toegankelijke Meursault komt van de oudste wijngaard vlakbij het domein, welke in 1924 nog is aangeplant door overgrootmoeder Boyer. De wortels van deze oude stokken gaan hier meters diep in de kleigrond waarin nog wortels zitten van iepen die er destijds gestaan hebben voor houtproductie. Dit geeft weer een specifieke terroir-toets aan de wijn, waarin je duidelijke noottonen terugvindt. Schitterende geniet-wijn, mooi goudgeel van kleur met wat toast, perzik en citrus in de neus. De wijn smaakt heerlijk met een fijne balans tussen zoet, citrus, peper, walnoot en een complexe rijkdom! Ideale begeleider van mooie vis- of witvlees gerechten.

narvauxDomaine Boyer-Martenot Meursault “Les Narvaux” 2018 voor € 44,95: Deze Meursault is iets krachtiger dan de L’Ormeau. De stokken staan op een wat hoger deel van de vallei (“Narvaux” is oud lokaal dialect voor vallei) van Meursault waar relatief wat meer kalk en minder klei in de grond zit en dus de natuurlijk irrigatie bijna altijd goed is. Rijke witte Bourgogne met wat frisheid, citrus en amandel/walnoot in de neus. Complexe volle smaak met veel fruit (limoen, grapefruit, appel) en een lekkere lengte. Wel bij eten!

Ik heb de Les Narvaux ook op Magnum voor € 99,95 (jaargang 2018)

Tot slot heb ik nog 3 prachtige 1er Cru Meursault’s 2 bijzondere Puligny-Montrachet’s van Boyer-Martenot:

Domaine Boyer-Martenot Meursault-Genevières 1er Cru 2017/2018 voor € 79,95

Domaine Boyer-Martenot Meursault-Charmes 1er Cru 2017/2018 voor € 74,95

Domaine Boyer-Martenot Meursault-Perrières 1er Cru 2017/2018 voor € 79,95 / € 84,95 of op Magnum voor € 195,- (jaargang 2018)

Map AC Puligny-MontrachetDomaine Boyer-Martenot Puligny-Montrachet “Les Reuchaux” 2017/2018 voor € 49,95 / € 52,95: Afkomstig van een wat kleinere wijngaard in het zuiden van de Côte de Beaune (zie map hiernaast, klik erop om ‘m wat groter te bekijken). Heerlijke rijke en -zoals het hoort bij een Puligny- krachtige witte wijn die verfijnde mineraliteit combineert met tonen van honing, vanille en noten. Jong al heel toegankelijk en een paar jaar wachten loont altijd met deze wijn!

Domaine Boyer-Martenot Puligny-Montrachet 1er Cru “Le Cailleret” 2017/2018 voor € 94,95: Grenzend aan de Grand Cru wijngaarden Chevallier-Montrachet ligt Le Cailleret waar Vincent Boyer een klein perceeltje heeft. Prachtige witte Bourgogne: de top-Puligny van Boyer-Martenot!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *