Beaujolais

De Beaujolais staat natuurlijk bekend om haar prachtige rode wijnen, maar er worden de laatste jaren óók fantastische witte wijnen gemaakt. Allemaal Chardonnay, maar dan net even anders dan die uit de Bourgogne en Mâcon.

2 van mijn producenten maken allebei een natuurlijk gemaakte witte Beaujolais, die je echt eens zou moeten proberen!

Domaine Les Capréoles Beaujolais Blanc “Axiome” 2023€ 23,95: Afkomstig van een kleine wijngaard bij een chique landhuis in de buurt van Lantignié. Aangeplant in 2017 en sinds die tijd biodynamisch bewerkt. Cédric maakt er sinds 2019 deze heerlijke witte Beaujolais van. Frisse ronde stijl met een mooie concentratie en -niet onbelangrijk- aangenaam doordrinkbaar!

Ook beschikbaar in magnum voor € 52,95 (2023)

Famille Dutraive Cap sur le Blanc 2021€ 25,95: Uiteraard maakt Jean-Louis Dutraive ook een spraakmakende witte Beaujolais. Deze wijn is gemaakt van Chardonnay druiven die hij in Zuid-Frankrijk koopt. Dit dateert nog uit 2016 toen Dutraive noodgedwongen extra wijn is gaan maken van druiven uit andere streken omdat zijn eigen oogst volledig weggehageld was. Een echte ‘vin nature’ wijn, dus met licht oxidatieve tonen en mest in de geur. Heel aangenaam, prikkelend fris fruit met een fraaie rondeur.