Convento San Lorenzo

In het kort: dit is sinds 2017/2018 het nieuwe project van Mamete Prevostini waar ik al jaren mee werk en bevriend ben. We hebben het hier over het imposante klooster San Lorenzo, dat uittorent boven streekhoofdstad Sondrio. Nadat het jarenlang leeg en te koop heeft gestaan, heeft Mamete in 2017 de stoute schoenen aangetrokken en het klooster zelf gekocht. Hij is er vlakbij geboren en kende nog de nonnen die er gewoond hadden (en ook zelf wijn maakten). Er was echter één “dingetje” .. sinds de laatste nonnen in 2009 zijn vertrokken was er ook helemaal niets meer aan het klooster gedaan en als je er nu binnenloopt stap je voor je gevoel 75 jaar terug in de tijd.

Het enige deel van het klooster waar Prevostini al sinds 2005 bij betrokken was, was de ommuurde wijngaard aan de voet van het klooster. Hij heeft die wijngaard toen gerenoveerd en daar waar nodig opnieuw aangeplant. Er staat dus een mix van jonge én hele oude wijnstokken. Sinds 2005 produceerde hij daar zijn San Lorenzo Sassella Valtellina Superiore, één van mijn persoonlijke favoriete wijnen! Met de koop van het klooster heeft Mamete ook alle andere bijbehorende wijngaarden erbij gekregen. Om zijn (nu nog niet bekende) plannen voor de toekomst een klein beetje te kunnen betalen heeft hij besloten de van die wijngaarden afkomstige wijnen onder de eigen naam Convento San Lorenzo te gaan verkopen. Kijk voor meer info vooral ook even op: www.conventosanlorenzo.it

Ik importeer alle 4 de wijnen die van Convento San Lorenzo worden gemaakt. Deze laten zich ook het makkelijkst beschrijven aan de hand van de foto hierboven.

Convento San Lorenzo Vesper Rosso di Valtellina 2021€ 21,95 .. Magnum voor € 44,95 (2020): Evenals de Botonero van Mamete Prevostini de basiswijn afkomstig van jongere stokken helemaal aan de onderkant (onder de muur op de foto) op de helling. Vesper is het heilige licht en dat is natuurlijk heel toepasselijk voor deze wijn! Fantastische Alpen-Nebbiolo, mooi zuiver en frivool ook.

Convento San Lorenzo De Le Mur Sassella Valtellina Superiore 2019/2020€ 29,95 .. Magnum voor € 67,95: De Le Mur betekent buiten de muur en deze cuvée is afkomstig van de wijngaarden links naast de muur op de foto. Wat modernere stijl en ook met jaar kortere vatrijping dan de Riserva (zie hierna). Mooi soepel Nebbiolo-(bos)fruit en verleidelijk doordrinkbaar.

Clos Convento San Lorenzo Sassella Riserva Valtellina Superiore 2018/2019 – € 52,95 / € 57,95 .. Magnum voor € 125,- (2018) / € 130,- (2019): Deze Riserva is feitelijk de opvolger van de “oude” San Lorenzo van Prevostini. Afkomstig van het meest in het oog springende deel, namelijk de ommuurde wijngaard aan de voet van het klooster. Nog altijd mijn persoonlijke favoriet, al is de stijl iets moderner geworden. Verleidelijke rijke krachtige en smaakvolle rode wijn met een enorm vol kruiden- en (gedroogd) rood fruit pallet.

Convento San Lorenzo Ventum Sforzato di Valtellina 2018€ 57,95 .. Magnum voor € 135,-: En een Sforzato mag uiteraard niet ontbreken! Gemaakt van de rijpere en iets later geoogste druiven van alle hiervoor genoemde wijngaarden. Vervolgens 4 maanden gedroogd in kleine mandjes in de ECO hal van Prevostini waar de bergwind (Ventum in het Italiaans) doorheen waait. En daarna volgt deze fantastische wijn, mooie concentratie, donker bosfruit en absoluut niet zwaar. Wijn waar je wel even voor moet gaan zitten én genieten!