Tenuta di Salviano / Castello di Titignano

Ik importeer nu al een tijdje de heerlijke wijnen van Tenuta di Salviano (www.salviano.it), schitterend gelegen in het magnifieke Castello di Titignano (www.titignano.it) aan het Lago di Corbara bij Orvieto in Umbrië. Ik ken dit huis via Guido Orzalesi, die een paar jaar geleden de overstap naar dit huis maakte van mijn Toscaanse topper Altesino. Salviano is eigendom van de familie Incisa della Rochetta, die mensen achter de wereldberoemde Sassicaia wijnen. Dat zit wel goed dus!

Salviano maakt hun klassieke wijnen onder de naam Castello di Titignano en hun speciale wijnen onder hun eigen naam. Ik importeer 3 witte en 2 rode wijnen:

Castello di Titignano Orvieto Classico Superiore 2020 voor € 8,95: Een heerlijke frisse knisperende witte wijn met een beetje citrus- en peer tonen, gemaakt van Trebbiano.

Tenuta di Salviano di Salviano Umbria bianco 2018 voor € 14,95: Een wat vollere witte wijn gemaakt van (met name) Viognier, Chardonnay, Sauvignon blanc en Semillon. Lekker vol en aromatisch met tonen van abrikoos en amandel.

Tenuta di Salviano Grechetto di Todi 2019/2020 voor € 16,95: Grechetto is een wat onbekendere druivensoort die met name in Umbrië veel gebruikt wordt voor een heerlijke frisse kruidige witte wijn. Beetje tonen van honing en karamel, groene appel, licht tropische fruit, bloesem, citrus en (amandel)noten.

Ook verkrijgbaar in Magnum voor € 33,95 (jaargang 2019/2020)

Tenuta di Salviano Rigogoli 2019 voor € 29,95: Iets nieuws en bijzonders ..! Voor de familie ook een wijn voor bijzondere momenten en maar beperkt verkrijgbaar. Gemaakt van Grechetto en Viognier. Wijn met een hoog gastronomisch gehalte, lekker vol met een complexiteit die alle kanten uitgaat met alle smaakkenmerken van zowel Grechetto (appel, citrus, tropisch fruit) als Viognier (abrikoos, amandel). Ogen dicht en je waant je zo op het schitterende terras van het kasteel met maar één gevoel: nóóit meer naar huis!

Ook verkrijgbaar in Magnum voor € 59,95 (jaargang 2019)

Tenuta di Salviano Turlò Lago di Corbara 2018 voor € 9,95: Lekkere stevige maar niet hele zware rode Italiaanse allemansvriend gemaakt van Merlot, Cabernet Sauvignon en Sangiovese. Mooi donder bosfruit met wat kruidigheid.

Ook verkrijgbaar in Magnum voor slechts € 19,95 (jaargang 2019)

Tenuta di Salviano Solideo Lago di Corbara 2017 voor € 14,95: De 2014 is ook gemaakt van Merlot, Cabernet Sauvignon en Sangiovese en de 2017 van 100% Syrah, en dan allebei met wat langere rijping op nieuwe eikenhouten vaten. Daardoor wat zachter van smaak dan de Turlò en ook met een tikje vanille en mokka.