Domaine Matrot

Mensen vragen mij wel eens hoe ik mijn nieuwe wijnen en wijnboeren ‘ontdek’. Dat gebeurt op allerlei manieren en zoals bij meer dingen in het leven: meestal bij toeval.

blagny matrot serre chevalierZo werd ik ooit tijdens een korte skivakantie in het Franse Serre Chevalier door de hoteleigenaar “gesommeerd” een rode Bourgogne -een Blagny-, een voor mij toen nog relatief onbekende 1er Cru, te proberen. Ik vond ‘m zodanig lekker dat ik een foto van het etiket maakte (zie hiernaast), maar eerlijk gezegd was ik de wijn de jaren erna vergeten. Totdat ..

.. totdat ik wandelend door Meursault opeens een klein koperen bordje zag met daarop “Domaine Matrot” (www.matrot.com), het wijnhuis van de bewuste Blagny die ik ooit gedronken had! Ik ben naar binnen gelopen en werd daar uiterst vriendelijk en hartelijk ontvangen door Pascale en haar dochters Adèle en Elsa. Bij het proeven van de (rode) Blagny kwamen uiteraard de prettige herinneringen van de wijn weer boven en het grappige was dat de dames precies wisten in welk hotel ik ‘m zou moeten hebben gedronken!

photo famille Matrot 1

Niet alleen de rode Bourgognes van Matrot zijn heerlijk en authentiek, ook hun witte wijnen hebben dezelfde klassieke stijl. Ik importeer de volgende witte wijnen:

bourgogne-chardonnay MatrotDomaine Matrot Bourgogne Chardonnay 2018 voor € 16,95: Basis Chardonnay van het huis, maar direct al maatgevend voor wat je van de andere witte wijnen kunt verwachten! Mooie zuivere witte Bourgogne, gebalanceerde maar lichte houttonen, mooie frisse en ronde smaak met een verrassende lengte. Ideale aperitief wijn, maar drinkt ook heerlijk door bij kip en vis.

Domaine Matrot Saint-Romain 2016/2017 voor € 24,95: Het hoogst gelegen dorp uit de Côte de Beaune, vernoemd naar de gezichtsbepalende oude Romeinse kerk. Saint-Romain is altijd wat krachtiger maar wel op en tot witte Bourgogne. Elegant, citrus, honing, lichte houttonen, beetje aards ook. Niet veel mensen kennen Saint-Romain, maar deze zou je echt eens moeten proberen als je liefhebber bent van een betaalbaar glas witte Bourgogne!

Domaine Matrot Saint-Aubin 1er Cru “Le Charmois” 2017 voor € 34,95: Onbekende 1er Cru village, maar zeker niet onbemind. Werkelijk een fantastische witte Bourgogne die zich prima kan meten met de grotere namen uit Meursault. Mooi goudgeel van kleur, wat tonen van amandel, wit fruit, peper en honing. Rijke complexe smaak, fris, zacht en ‘gewoon’ vriendelijk!

Domaine Matrot Meursault 2017 voor € 42,95: De basis village-Meursault van Matrot die ‘gewoon’ al heel erg mooi, rijk en toegankelijk is. De wijn smaakt heerlijk met een fijne balans tussen zoet, citrus, peper, walnoot en een complexe rijkdom!

oude kelder MatrotDomaine Matrot Meursault-Blagny 1er Cru 2014/2015/2016/2017 voor € 54,95 / € 59,95: De voor Matrot lokale 1er Cru Meursault afkomstig van oudere stokken op de wat steilere hellingen bij het Bois de Blagny, waar de grond vrij rijke klei- en kalklagen bevat. Unieke Meursault en echte terroir wijn! Een wijn met vele contrasten ook. Mineraal en ook licht honingzoet, sterke fruit aroma’s en ook zachte kruiden. Serieuze dinerwijn met bewaarpotentieel. Jong al toegankelijk maar volgens Matrot kun je het beste zo’n 7 jaar wachten voordat de wijn optimaal tot z’n recht kom in het glas.

Bovendien heb ik de Meursault-Blagny 1er cru ook op Magnum beschikbaar voor € 140,- (jaargang 2015 en 2017).

Map AC Puligny-MontrachetDomaine Matrot Puligny-Montrachet 1er Cru “Chalumeaux” 2016/2017 voor € 64,95: Tot slot maakt Matrot ook fantastische Puligny-Montrachet’s waarvan de 1er Cru wijngaarden precies tussen die van Saint-Aubin en Meursault in liggen.  Heerlijke gebalanceerde en krachtige witte wijn. Met de typische kracht van een Puligny, maar daarbij ook een aantrekkelijke elegante zachte ronde smaak waarin je honing, citrus, noten en ook een klein beetje truffel terugvindt.

Ook verkrijgbaar op Magnum, jaargang 2017 voor € 145,- (momenteel op helaas)

Naast de 1er Cru “Chalumeaux” heb ik beperkt verkrijgbaar ook nog:

Domaine Matrot Puligny-Montrachet 1er Cru “La Quintessence” 2015/2016/2017 voor € 64,95 of jaargang 2015 op Magnum voor € 145,-  (momenteel op helaas)

Domaine Matrot Puligny-Montrachet 1er Cru “Les Combettes” 2016/2017 voor € 79,95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *