Piëmonte

In het noordwesten van Italië ligt de streek Piëmonte, ten zuid-oosten van Turijn. Piëmonte, letterlijk “land aan de voet van de berg”, wordt in het noorden bij het Aosta-dal omringd door Alpenreuzen, die een natuurlijke bescherming bieden. Hoewel ook hier wat wijnbouw voorkomt, worden de mooiste wijnen met name in de Langhe-regio, ten zuiden van de rivier de Po gemaakt.

Piemonte

‘Place to be’ hier is het stadje Alba, waar wijn en eten volledig de sfeer bepalen. De zachte micro-klimaatjes in dit heuvelachtige deel van Piëmonte vormen samen met de unieke kalkrijke kleibodem een ideale plek voor het maken van topwijnen.

Beroemde gastronomische, maar ook kostbare rode wijnen, zoals Barolo en Barbaresco, komen hier dan ook vandaan. Typische wijndruiven in dit gebied zijn Gavi en Arneïs voor wit en Dolcetto, Barbera en Nebbiolo (in volgorde van oplopende kracht en smaak) voor rood.

cigliutiIk voer een aantal mooie wijnen uit Piëmonte in mijn assortiment zoals de heerlijke bio-Dolcetto’s van Pecchenino, de verfijnde Barolo’s van Elvio Cogno, de verrassende Ruchè van La Mondianese en tot slot ook een aantal topwijnen van La Spinetta. Echter, de belangrijkste wijnen uit de Piëmonte kom toch van Azienda Agricola Cigliuti, een klein familiebedrijf in Neive, vlakbij Alba, met een bescheiden omvang van ca. 6 hectare en een jaarlijkse productie van slechts 30.000 flessen. Klik hier voor meer informatie over Cigliuti en hun wijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *