Côtes de Provence

ProvenceIk importeer al een tijdje fantastische rosé’s (en ook rode en witte wijnen) van Château du Rouët uit de bakermat van deze wijn: de Côtes de Provence. Dit is de grootste appellatie van de Provence en dit fraaie wijngebied strekt zich uit in de bergen van Toulon naar Saint-Tropez tot Fréjus.

Minder bekend is dat hier ook heerlijke witte en rode wijnen worden gemaakt. “Vroeger” konden deze nog wel eens wat hard en stroef zijn, maar sinds de streek de laatste jaren sterk aan populariteit heeft gewonnen is men ook meer gaan investeren in de kwaliteit van de witte en rode wijnen.

Witte wijnen zijn doorgaans gemaakt van de wat minder bekende druivensoort Rolle en ook Ugni Blanc en Sauvignon Blanc. Rode wijnen komen vaak van dezelfde druivensoorten waar ook de rosé’s van gemaakt worden: Grenache, Syrah, Cinsault, etc.

Barbeiranne 3Het Mediterrane klimaat, met veel zon en verkoeling van de zeewind, in combinatie met de wat armere stenen bodem van de hellingen waar de druiven groeien, zorgt voor volle, kruidige en frisse wijnen.

Voor m’n witte en rode wijnen uit de Côtes de Provence heb ik, naast die van Château du Rouët, gekozen voor het fantastische wijnhuis Château Barbeiranne in Pignans, vlakbij Toulon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *