Domaine Gilles Paris Chiroubles

Attention le Lapin! .. Dit stond op een bordje op de toegangspoort van een klein wijndomein in Chiroubles, healing één van de -wat minder bekende- Cru-dorpen in de Beaujolais, ailment waar ik zo’n 2 jaar geleden naar binnen liep met “mijn” wijnboer Jean-Louis Dutraive van Domaine de la Grand’Cour uit het -wat meer bekende- Beaujolais Cru-dorp Fleurie.

Ik had net met hem heerlijk geluncht in zo’n typisch onooglijk Frans restaurantje waar je normaal gesproken zo aan voorbij zou lopen. We dronken daar een fantastische rode wijn uit een karaf en Jean-Louis stelde me daarop voor om even bij de bewuste wijnboer, Gilles Paris, langs te gaan. Eenmaal binnen hing er inderdaad meteen een gigantisch konijn aan m’n benen en verder was er niemand thuis. Maar, we mochten ‘gewoon’ aan zelfbediening doen had Gilles laten weten. Ik heb daar al zijn wijnen geproefd en was direct onder de indruk!

Gilles ParisIk ben de wijnen van Gilles Paris sindsdien nooit vergeten. Een paar weken geleden liep ik hem tegen het lijf bij het jaarlijkse biologische wijn event Bien Boire en Beaujolais (kijk hier voor een kleine foto-impressie) en heb daar wat meer tijd genomen om persoonlijk kennis te maken en rustig nogmaals al zijn wijnen te proeven. Ik heb toen besloten met een eerste bestelling zijn wijnen te gaan importeren en ik ben serieus verheugd dat ik nu naast de fantastische Fleurie’s van Domaine de la Grand’Cour nu nog een fraai biologisch wijnhuis uit de Beaujolais in mijn assortiment heb.

Bien Boire en BeaujolaisGilles Paris runt dus in Chiroubles, samen met zijn vrouw en dochter (en konijn ..), een klein wijndomein (productie zo’n 30.000 flessen per jaar slechts) volgens de “Vin Nature” school die je in de Beaujolais steeds vaker tegenkomt. Er wordt dus geen sulfiet aan zijn wijnen toegevoegd, de vinificatie volgens macération carbonique en zijn wijnen worden bovendien niet gefilterd. Resultaat is een mooie zuivere stijl rode Beaujolais, niet te zwaar, lekkere fruitbalans (bramen, rode bessen, wilde aardbei), geconcentreerd, boers, kruidig en wat krachtiger en expressiever dan bijvoorbeeld Fleurie vanwege de iets meer vulkanische ondergrond om en rond Chiroubles, in het Zuiden van de Beaujolais. Echte “Vin de Terroir” zoals Gilles ze zelf typeert.

Ik importeer nu 3 wijnen van Gilles Paris:

chirouble-terroir-domaine-paris-beaujolaisChiroubles “Terroir” 2014/2015 voor € 12,95 / € 13,95: Zijn basiswijn en volgens Gilles ook de meest typische representatie van wat dit Cru-dorp te bieden heeft. En hoe!

Chiroubles “Vieilles Vignes” 2013/2014/2015 voor € 17,95 /  € 18,95: Gemaakt van wat oudere wijnstokken (gemiddeld tussen 50-70 jaar oud) en daardoor wat meer verfijnd en complex dan de “Terroir”. Erg fraai!

Morgon “Douby” 2014/2015 voor € 14,95: Gilles Paris bezit in het naburige Cru-dorp nog een klein perceeltje in de subgemeente Douby. Morgon’s zitten altijd qua kracht en elegantie een beetje tussen een stevigere Chiroubles en een zachtere Fleurie in. Ook een heerlijke wijn, mooi zuiver en heel duidelijk een “Nieuwe School” rode Beaujolais.

Ik heb van de Chiroubles “Vieilles Vignes” 2013/2015 en de Morgon “Douby” 2014 ook enkele magnums (respectievelijk € 39,95 en € 34,95) die komen in een fraaie ouderwetse Beaujolais-fles. Van de Chiroubles “Vieilles Vignes” heb ik ook een imposante jeroboam voor € 99,95 (jaargang 2015).

Speciaal ter kennismaking heb ik een mooie mixdoos samengesteld met daarin alle 3 de wijnen van Gilles Paris en de verschillende jaargangen van de Chiroubles Vieilles Vignes en de Morgon “Douby”. Normale prijs € 97,70 en nu met 10% introductiekorting € 87,95.

Als liefhebber van biologische wijnen uit de “Vin Nature” school moet je dit gewoon een keer proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *