Domaine de la Grand’Cour Fleurie

Jean Louis Dutraive in de kuipIk durf zonder meer te zeggen dat Domaine de la Grand’Cour (dutraive.jeanlouis.free.fr) tot één van de beste Beaujolais-producenten behoort. Dit fantastische wijndomein in het bekende Beaujolais Cru-dorp Fleurie wordt nu al een paar jaar gerund door de gepassioneerde Jean-Louis Dutraive. Jean-Louis is niet alleen een hele aardige, leuke en sympathieke man, maar ook een beetje een gedreven bio-idealist.

En dat is terug te vinden in zijn wijnen: allemaal heel zuiver, ongefilterd, geconcentreerd en vooral héél lekker! Domaine de la Grand’Cour werkt volledig biologisch en volgens de vin nature principes.

Fleurie ligt in het hart van de Beaujolais en is waarschijnlijk vanwege haar plezierige naam de bekendste Cru van de Beaujolais. Het wijngebied rond Fleurie is wat meer heuvelachtig en de grond bevat relatief veel graniet en klei. Fleurie’s zijn zachte en elegante rode wijnen met lichte tanninen en hebben een typisch aroma van rood fruit, pioen en perzik. Een Fleurie kun je jong al heel goed drinken, maar de betere kunnen makkelijk 4-5 jaar bewaard worden en de beste, zoals die van Dutraive, nog véél langer!

IMG_6303

Ik importeer een aantal fantastische Fleurie’s van Domaine de la Grand’Cour. Alle wijnen hebben dezelfde basiskenmerken: verrassende en bijna a-typisch volle rode Beaujolais, barstensvol geconcentreerd rood fruit en heerlijk boers, kruidig, vol en krachtig!

Klassieke jaargang 2019 van de wijnen van Domaine de la Grand’Cour

Ik heb inmiddels de nieuwe jaargang 2019 binnen gekregen van de prachtige (en inmiddels wereldwijd veelgevraagde) wijnen van Jean-Louis Dutraive van Domaine de la Grand’Cour in Fleurie. 2019 was gelukkig -net als 2018- weer een heerlijke jaargang én ondanks de verschrikkelijk hete zomer een hele klassieke jaargang. Echt serieus lekker dus! Mooie concentratie, mooi fruit en ondanks de warme zomer toch licht met normale alcohol-percentages .. en toch altijd weer de typische Dutraive-stijl!

Helaas -ook door de warme zomer- is de beschikbaarheid dit jaar beperkt.

Ik kan van jaargang 2019 het volgende aanbieden:

Domaine de la Grand’Cour Fleurie “La Chapelle des Bois” 2019 voor € 27,95: Basis cuvée afkomstig van de wijngaarden vlakbij het domein, meer richting het dorp. Heerlijke ‘signature’ Fleurie .. eenmaal gedronken en voor altijd Fleurie-liefhebber!

(Beperkt) verkrijgbaar in magnum voor € 62,95 (jaargang 2018 en 2019)

Fleurie VV ChampagneDomaine de la Grand’Cour Fleurie Vieilles Vignes “Champagne” 2019 voor € 34,95: De top van Grand’Cour! Deze Fleurie komt van een kleine wijngaard, met de naam Champagne, wat aan de rand van het dorp ligt. Hier groeien de oudste (90 jaar) stokken die een fantastische intense wijn geven: boers, kruidig, vol, kracht, rood fruit. Gastronomische wijn met een fraai biologisch karakter! NB: ook nog een klein beetje restant beschikbaar van jaargang 2018 van deze cuvée.

Van deze unieke Fleurie Vieilles Vignes “Champagne” 2019 (en ook nog een paar van jaargang 2018) heb ik een paar nog uniekere magnums, welke € 74,95 kosten. Én beperkt verkrijgbaar jeroboams voor € 175,- (alleen jaargang 2019)

(ik heb ook nog een klein beetje restant magnums beschikbaar van de Fleurie “Les Déduits” 2017 voor € 64,95)

brouillyDomaine de la Grand’Cour Brouilly Vieilles Vignes 2019 voor € 27,95: Dutraive bezit ook een klein perceel in een ander Beaujolais-cru dorp Brouilly, wat wat Zuidelijker ligt dan Fleurie (en aan de voet van de Côte de Brouilly). Omdat de ondergrond daar wat meer vulkanisch is zijn Brouilly’s doorgaans wat krachtiger van smaak. Zo ook deze Brouilly gemaakt van 70-90 jaar oude stokken, lekker geconcentreerd donker bosfruit, beetje rokerig met wat tonen van cacao en koffie. 2015 heeft ook iets meer alcohol dan normaal, waarschijnlijk zelfs meer dan 15% .. Wijn waar je even voor moet gaan zitten! NB: ook nog een klein beetje restant beschikbaar van jaargang 2018 van deze cuvée.

(Beperkt) verkrijgbaar in magnum voor € 62,95 (en ook nog een paar van jaargang 2017)

Jean-Louis proef Part de Grives 2018 van het slechts ene beschikbare vaatje ..

Domaine de la Grand’Cour Fleurie “La Part des Grives” 2018 voor € 39,95 (deze wijn is alleen verkrijgbaar op aanvraag): Deze Fleurie komt van een heel oud deel van de Chapelle des Bois wijngaard, waar de druiven wat later geoogst worden, waardoor de druiven iets meer suiker bevatten en de wijn meer alcohol krijgt dan normaal bij een Beaujolais. Daardoor wordt deze wijn, waarvan de productie slechts beperkt is tot 600 flessen per jaar, niet regulier verkocht en is alleen bestemd voor “familie en vrienden”. Bovendien wordt de wijn alleen in de beste jaren gemaakt, zoals eerder in 2015 en nu in 2018.

Ik heb van de Fleurie Part des Grives 2018 enkele magnums die € 89,95 kosten.

Wijnen van Famille Dutraive

Door de rampjaren 2016 en 2017, waarin 75-90% van de oogst werd vernietigd door hagel en de (klimaat)verwachting dat dit wel vaker zal gaan gebeuren, is Jean-Louis samen met zijn kinderen een project begonnen om wijngaarden in de omgeving te gaan beheren en bewerken, zodat de kans op een rendabel volume aan wijnen wat groter zou zijn. Dit mede ingegeven door de toenemende wereldwijde vraag naar Dutraive’s wijnen én ook de dagelijkse drinkbehoefte van (groot)vader Dutraive .. (dit is een ander verhaal wat ik bij een lekker glas Fleurie graag nog eens vertel ..).

Ik verkoop van Famille Dutraive de volgende wijnen (NB: jaargang 2019 is nog niet beschikbaar en verwacht ik medio september/oktober 2020):

Famille Dutraive Fleurie “La Madone” 2018 voor € 21,95 .. en in Magnum € 47,95

Famille Dutraive Fleurie “La Tonne” 2018 voor € 22,95 .. en in Magnum € 49,95

Famille Dutraive Saint-Amour “Clos du Chapitre” 2018 voor € 24,95
.. en in Magnum voor € 54,95 en in Jeroboam € 120,- (beide ook nog beschikbaar in jaargang 2017)

Famille Dutraive Chenas “En Papolet” 2018 voor € 24,95 .. en in Magnum voor € 54,95

7 reacties op Domaine de la Grand’Cour Fleurie

 1. Marchel Shipman-Mueller schreef:

  Hello, I would like to buy a couple of bottles of this wine. Do you ship to Berlin and if so, how much would it cost?

  Domaine de la Grand’Cour Fleurie Vieilles Vignes “Champagne” 2014 voor € 19,95

  Thanks!

 2. Menno Manschot schreef:

  Hoi,

  Ik wil graag de Domaine de la Grand’Cour Fleurie mixdoos 2 2015 bestellen. Tevens ontvang ik graag uw prijslijst en bestelprocedure.

  Bij voorbaat dank.

 3. Joep smit schreef:

  Graag zou ik 2 flessen willen bestellen als het mogelijk is:
  1 magnum Domaine de la Grand’Cour Fleurie “La Part des Grives 2015
  1 magnum Domaine de la Grand’Cour Fleurie Vieilles Vignes “Champagne” 2015
  Heb ze al eerder gedronken en ze zijn fantastisch.
  Ik ontvang graag meer info over de bestel en betaal proceduren.

  • Fred BRUGUES schreef:

   Hello there,
   I would have loved to buy some Cuvee Champagne (What ever you can let me have…bottles, magnums, Jeroboam…) as well as Cuvee part des Grives 2015.
   Is it possible for me to buy some knowing that I am in London UK?

   Let me know.

   Thank you very much.

   Fred

 4. Robin schreef:

  Hallo,

  Graag zou ik wat meer info willen over de bestelprocedure en hierbij graag 2 flessen Domaine de la Grand’Cour Fleurie Vieilles Vignes “Champagne” 2015 bestellen.

  Graag hoor ik hoe de vervolgprocedure is.

  Veel groeten,
  Robin

 5. Tom schreef:

  He!

  Graag zou ik 2 flessen Domaine de la Grand’Cour Fleurie Vieilles Vignes “Tous Ensemble” 2016 bestellen.

  Ik hoor graag van je!

  Tom

 6. Nicole van der Werf schreef:

  Hallo,

  Gaan jullie ook cru de beaujolais, domaine de la cour, fleuri van 2018 verkopen?
  Zo ja, dan zijn wij zeer geintresseerd en horen we het graag van jullie.

  Groeten,
  Nicole

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *