Domaine de la Grand’Cour Fleurie

Jean Louis Dutraive in de kuipIk durf zonder meer te zeggen dat Domaine de la Grand’Cour (dutraive.jeanlouis.free.fr) tot één van de beste Beaujolais-producenten behoort. Dit fantastische wijndomein in het bekende Beaujolais Cru-dorp Fleurie wordt nu al een paar jaar gerund door de gepassioneerde Jean-Louis Dutraive. Jean-Louis is niet alleen een hele aardige, leuke en sympathieke man, maar ook een beetje een gedreven bio-idealist.

AB logoEn dat is terug te vinden in zijn wijnen: allemaal heel zuiver, ongefilterd, geconcentreerd en vooral héél lekker! Domaine de la Grand’Cour werkt volledig biologisch en sinds kort ook als één van de weinige Beaujolais-boeren AB-gecertificeerd.

Fleurie ligt in het hart van de Beaujolais en is waarschijnlijk vanwege haar plezierige naam de bekendste Cru van de Beaujolais. Het wijngebied rond Fleurie is wat meer heuvelachtig en de grond bevat relatief veel graniet en klei. Fleurie’s zijn zachte en elegante rode wijnen met lichte tanninen en hebben een typisch aroma van rood fruit, pioen en perzik. Een Fleurie kun je jong al heel goed drinken, maar de betere kunnen makkelijk 4-5 jaar bewaard worden en de beste, zoals die van Dutraive, nog véél langer!

IMG_6303

Ik importeer 3 fantastische Fleurie’s van Domaine de la Grand’Cour. Alle wijnen hebben dezelfde basiskenmerken: verrassende en bijna a-typisch volle rode Beaujolais, barstensvol geconcentreerd rood fruit en heerlijk boers, kruidig, vol en krachtig!

Fleurie Chapelle des BoisDomaine de la Grand’Cour Fleurie “Chapelle des Bois” 2014 / 2015 voor € 15,95 / € 16,95: Basis cuvée vernoemd naar de wijngaarden rond het kleine kapelletje dat over Fleurie waakt. Heerlijke ‘signature’ Fleurie .. eenmaal gedronken en voor altijd Fleurie-liefhebber!

Ook (beperkt) verkrijgbaar in magnum voor € 42,95 (jaargang 2015)

Fleurie VV ChampagneDomaine de la Grand’Cour Fleurie Vieilles Vignes “Champagne” 2015 voor € 28,95 (deze wijn is helaas uitverkocht!): De top van Grand’Cour! Deze Fleurie komt van een kleine wijngaard, met de naam Champagne, wat aan de rand van het dorp ligt. Hier groeien de oudste (90 jaar) stokken die een fantastische intense wijn geven: boers, kruidig, vol, kracht, rood fruit. Gastronomische wijn met een fraai biologisch karakter!

Van deze unieke Fleurie Vieilles Vignes “Champagne” 2015 heb ik ook een paar nog uniekere magnums, welke € 62,95 kosten. Én beperkt verkrijgbaar ook jeroboams voor € 165,-

Somm into the BottleGezien in Somm into the Bottle? De fantastische en populaire documentaire op Netflix over de beste Sommeliers van de wereld? De Fleurie Vieilles Vignes en Jean-Louis Dutraive worden bijna lyrisch besproken door Brian McClintic, een wijnimporteur uit Californië. Moet je zeker even gaan kijken als je liefhebber bent van deze wijn!

Domaine de la Grand’Cour Fleurie “La Part des Grives” 2015 voor € 26,95 (deze wijn is helaas uitverkocht!): Deze Fleurie komt van een heel oud deel van de Chapelle des Bois wijngaard, waar de druiven wat later geoogst worden, waardoor de druiven iets meer suiker bevatten en de wijn meer alcohol krijgt dan normaal bij een Beaujolais. Daardoor wordt deze wijn, waarvan de productie slechts beperkt is tot 600 flessen per jaar, niet regulier verkocht en is alleen bestemd voor “familie en vrienden”. Bovendien wordt de wijn alleen in de beste jaren gemaakt, zoals 2015.

Ik heb van de Fleurie Part des Grives 2015 enkele magnums die € 59,95 kosten.

Jaargang 2016 van de wijnen van Domaine de la Grand’Cour

Ik heb inmiddels de nieuwe jaargang 2016 binnen gekregen van de prachtige (en inmiddels wereldwijd veelgevraagde) wijnen van Jean-Louis Dutraive van Domaine de la Grand’Cour in Fleurie. Héél weinig maar omdat praktisch zijn totale oogst was vernietigd door een hagelbui eind juni in dat jaar.

2016 was een heerlijk Beaujolais-jaar met een mooie concentratie, mooi fruit en toch altijd weer de typische Dutraive-stijl! Maar .. niet als 2015, wat één van de beste jaren ooit was.
Echter, als liefhebber zou ik je toch aanbevelen om er wat van te kopen. Niet alleen omdat het heel lekker is, maar ook omdat er straks van jaargang 2017 wéér heel weinig tot niets zal zijn .. ook weer vanwege een vernietigende hagelbui 2 weken geleden. Ik was er toevallig bij en het is raar om te zien dat in 4 minuten alles in 1x weg is. Zie hiernaast een foto van wat er dan achterblijft ..

Ik kan van jaargang 2016 -normaals, héél beperkt- het volgende aanbieden:

Domaine de la Grand’Cour Fleurie Vieilles Vignes “Tous Ensemble” 2016 voor € 29,95: De Cuvée “Tous Ensemble” is een verzamelcuvée Vieilles Vignes van wat Jean-Louis nog heeft kunnen halen van zijn oude wijngaarden Champagne, Part des Grives en Le Clos. Ik heb ook een paar magnums voor € 64,95

brouillyDomaine de la Grand’Cour Brouilly Vieilles Vignes 2016 voor € 24,95: Dutraive bezit ook een klein perceel in een ander Beaujolais-cru dorp Brouilly, wat wat Zuidelijker ligt dan Fleurie (en aan de voet van de Côte de Brouilly). Omdat de ondergrond daar wat meer vulkanisch is zijn Brouilly’s doorgaans wat krachtiger van smaak. Zo ook deze Brouilly gemaakt van 70-90 jaar oude stokken, lekker geconcentreerd donker bosfruit, beetje rokerig met wat tonen van cacao en koffie. 2015 heeft ook iets meer alcohol dan normaal, waarschijnlijk zelfs meer dan 15% .. Wijn waar je even voor moet gaan zitten!

Ook (beperkt) verkrijgbaar in magnum voor € 44,95 (jaargang 2016)

Tot slot heb ik nog een paar magnums van Famille Dutraive Chenas “En Papolet” 2016 voor € 49,95. Dit is een Beaujolais cru die Dutraive tegenwoordig samen maakt met zijn zoons en dochter.

Domaine de la Grand’Cour Fleurie mixdoos 1 voor € 112,95: Een mooie selectie van wijnen van dit fantastische bedrijf met ongeveer 10% korting: 4 flessen Chapelle des Bois en 2 flessen Vieilles Vignes Champagne.

Domaine de la Grand’Cour Fleurie mixdoos 2 voor € 121,95:Probeer ze allemaal met ongeveer 10% korting. 3 flessen Chapelle des Bois, 2 flessen Vieilles Vignes Champagne en 1 fles Part des Grives.

6 reacties op Domaine de la Grand’Cour Fleurie

 1. Marchel Shipman-Mueller schreef:

  Hello, I would like to buy a couple of bottles of this wine. Do you ship to Berlin and if so, how much would it cost?

  Domaine de la Grand’Cour Fleurie Vieilles Vignes “Champagne” 2014 voor € 19,95

  Thanks!

 2. Menno Manschot schreef:

  Hoi,

  Ik wil graag de Domaine de la Grand’Cour Fleurie mixdoos 2 2015 bestellen. Tevens ontvang ik graag uw prijslijst en bestelprocedure.

  Bij voorbaat dank.

 3. Joep smit schreef:

  Graag zou ik 2 flessen willen bestellen als het mogelijk is:
  1 magnum Domaine de la Grand’Cour Fleurie “La Part des Grives 2015
  1 magnum Domaine de la Grand’Cour Fleurie Vieilles Vignes “Champagne” 2015
  Heb ze al eerder gedronken en ze zijn fantastisch.
  Ik ontvang graag meer info over de bestel en betaal proceduren.

  • Fred BRUGUES schreef:

   Hello there,
   I would have loved to buy some Cuvee Champagne (What ever you can let me have…bottles, magnums, Jeroboam…) as well as Cuvee part des Grives 2015.
   Is it possible for me to buy some knowing that I am in London UK?

   Let me know.

   Thank you very much.

   Fred

 4. Robin schreef:

  Hallo,

  Graag zou ik wat meer info willen over de bestelprocedure en hierbij graag 2 flessen Domaine de la Grand’Cour Fleurie Vieilles Vignes “Champagne” 2015 bestellen.

  Graag hoor ik hoe de vervolgprocedure is.

  Veel groeten,
  Robin

 5. Tom schreef:

  He!

  Graag zou ik 2 flessen Domaine de la Grand’Cour Fleurie Vieilles Vignes “Tous Ensemble” 2016 bestellen.

  Ik hoor graag van je!

  Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *